Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΝ - ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ

Αγαπητοί μου ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ αδελφοί ,ίσως κάποιοι από εμάς λόγω τής "σφοδρότητας" τής σημερινής μας εποχής να μήν γνωρίζουν πολλά γιά αυτή τήν ευλογημένη περιοδο γι' αυτό και εγώ με τίς μικρές και ταπεινές μου γνώσεις θα προσπαθήσω να φέρω τό νόημά της πιό κοντά σας.
(Την Τετάρτη αυτής της εβδομάδας είναι α) η Απόδοση τής Εορτής του Πάσχα, την Πέμπτη αυτής της Εβδομάδας συμπληρώνονται 40 ημέρες από το Πάσχα και γιορτάζεται η Ανάληψη του Κυρίου το τέλος δηλαδή της επίγειας δράσης του Κυρίου), β) Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (Ιωάν. ιζ΄ 1-13) Η πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που ασχολήθηκε εκτός από το δόγμα ότι ο Χριστός δεν ήταν κτίσμα και για το πότε πρέπει να εορτάζεται το Πάσχα απαγορεύοντας ταυτόχρονα την γονυκλισία την Κυριακή ως ημέρα Αναστάσεως, γ)την Κυριακή της Πεντηκοστής (Ιωάν. ζ΄ 37-53, η 12) Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος, η αρχή της Οικονομίας του Παρακλήτου, θεωρείται η επίσημη ίδρυση της Εκκλησίας, δ) η Κυριακή των Αγίων Πάντων (Ματθ. ι΄ 32-38, ιθ΄ 27-30) Η Εκκλησία στηρίχθηκε και επεκτάθηκε πάνω στο αίμα των Μαρτύρων και των Αγίων. Κριτήριο της Εκκλησίας είναι η Αγιότητα των μελών της και όλα αυτά στηρίζονται ακριβώς στην Ανάσταση του Κυρίου μας! Αλλιώς θα ήταν ένας απλά χαρισματικός διδάσκαλος, θα είχε απλά μια φιλοσοφία που οι μετέπειτα μαθητές του, θα την απολυτοποιούσαν και θα την έκαναν θρησκεία! Όπως όμως είδαμε στη κάθε Κυριακή της περιόδου του Πεντηκοσταρίου την Αναστάσιμο αυτή περίοδο έχει μεγάλο ιδιαίτερο θεολογικό βάρος καθώς Εκκλησία είναι ότι ο Θεός είναι αποκαλύψει στον άνθρωπο και όχι «ανακάλυψη» του ανθρώπου όπως είναι όλα τα άλλα…!
Φυσικά αν καί τά αυτά αναφέραμε επιγραμματικά αυτή την περίοδο, θέλει ολόκληρα βιβλία για να την εξαντλήσουμε! Άλλωστε δεν μαθαίνεται αλλά βιώνεται και την ζει κυρίως κάποιος ! Ας την ζήσουμε λοιπόν όλλοι μαζ'ι από εδώ και πέρα, άς γίνουμε όλοι "φώς Αναστάντος Χριστού " που θά "φαίνει πάσι"…!