Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ


ΤΕΤΆΡΤΗ, 3 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2013

ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ

ΤΑΚΗΣ   ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ!


___________Τάκης! Ο Καθηγητής, τον οποίο λατρεύουν οι μαθητές του! Ο υπέροχος οικογενειάρχης με την επίσης σεμνή και θεοφιλή  Σύζυγό του Μαρία! Ο φιλόστοργος πατέρας με τα τέσσερα τέκνα του, τρεις κορασίδες και ένα υιό! Ο στοργικός υιός, που δεν παραλείπει  με την αγάπη του και τον σεβασμό του να πλουτίζει την εκλεκτή Μητέρα του Γεωργία!
Ο κος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

______Τάκης! Ο πτυχιούχος ραδιοτεχνίτης! Ο πολυτα- λαντούχος!Και συγχρόνως ο πολύτιμος συνεργάτης μας στο έργο του τοπικού μας ραδιοσταθμού "ΔΙΑΚΟΝΙΑ & ΜΑΡΤΥΡΙΑ"! O δικός μας τοπικός εκκλησιαστικός ραδιοσταθμός, ο οποίος εδώ και είκοσι τόσα χρόνια εκπέμπει συνεχώς το Πρόγραμμά του από τη συχνότητα 91.20 των FM! Ο Σταθμός αυτός αρχικά στήθηκε με την πολύτιμη προσπάθεια του αειμνήστου Τάκη Καπελλάκου   (προμήθεια των πρώτων μηχανημάτων, στήσιμο κεραίας κλπ) , αλλά εργάζεται απροσκόπτως με την αναντικατάστατη φροντίδα του αγαπητού μας Τάκη Σπηλιόπουλου, της Συζύγου του, τώρα δε τελευταία και των παιδιών του! Εργάζεται αφιλοκερδώς! Δεν έχει εισπράξει  ούτε ένα ευρώ! Εκδαπανάται συνεχώς χωρίς οίηση και χωρίς τυμπανοκρουσίες! Είναι ο ταπεινός εργάτης, ο ταπεινός συνεργάτης, ο ταπεινός άνθρωπος! 



__________Γι αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να τον βγάλουμε από την αφάνεια! Να τον προβάλλουμε ως παράδειγμα προς μίμηση! Το βράδυ της Κυριακής της Ορθοδοξίας ( (14 Μαρτίου 2013) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης εδώ στο Αίγιο, στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, έλαβε χώραν μια σεμνή τελετή,  και απονεμήθηκε δημοσίως ο δίκαιος της Εκκλησίας Έπαινος στο σεμνό αυτό εργάτη του Ευαγγελίου. Από τη θέση αυτή επαναλαμβάνουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον άξιο αυτό αφανή ήρωα και συνεργάτης μας, τον κ Τάκη Σπηλιόπουλο! Τα υπόλοιπα θα τα αναγνώσετε στη συνέχεια.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 1η Απριλίου 2013 
**********


ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΜΕΤΟΔΟΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κο ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΙΓΙΟΥ


Πρωτ. π. Χρήστου Τσάκαλου
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, 
Σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί,

Η τοπική μας Εκκλησία στα πλαίσια της τακτικής που έχει καθιερώσει, να τιμά, να επαινεί και να επιβραβεύει πρόσωπα η ομάδες προσώπων, τα οποία ποικιλοτρόπως δια της προσφοράς των, συνέβαλαν και συμβάλουν εις την πρόοδο και προαγωγή του Εκκλησιαστικού έργου, στους διαφόρους του τομείς, οργάνωσε δια απόψε μία σεμνή και απλή – ταπεινή εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσει, να επαινέσει και επιβραβεύσει ένα πρόσωπο, το οποίο αθόρυβα, αλλά δημιουργικά, εργάζεται και μοχθεί, επί δεκαεπτά συνεχή έτη, ανιδιοτελώς εις ένα τομέα τεχνικό, με ιεραποστολικό προσανατολισμό, εις τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας.
Η αναφορά μας εις τον Καθηγητή της Μουσικής και διπλωματούχο έμπειρον Ραδιοτεχνολόγον κύριον Παναγιώτην Σπηλιόπουλον.
Και όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πριν απονεμηθούν τα εύσημα της τιμής από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας, προς το τιμώμενο πρόσωπο, θα πρέπει ν’ αναφερθούμε, πολύ σύντομα, τόσο στην συγκεκριμένη αυτή δραστηριότητα, καθώς και στο πρόσωπο που την δημιούργησε και επιτυχώς την λειτουργεί.
Αγαπητοί αδελφοί, η Εκκλησία ως θεοσύστατος οργανισμός, δρα, κινείται και εργάζεται με το λειτουργικό η αγιαστικό. Με το Διδακτικό η Ιεραποστολικό. Με το φιλανθρωπικό η κοινωνικό έργο της.
Έργο που με μία λέξη ονομάζεται Ποιμαντικό, ακριβώς επειδή την πρώτη και κύρια ευθύνη έχει ο Ποιμένας - Ιερέας, με την συνεργασία όμως και των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, αφού Εκκλησία είναι Κλήρος και λαός. Επίσης η Εκκλησία στην επιτέλεση του έργου της προσλαμβάνει και αξιοποιεί κάθε μορφής τεχνολογία επί τω σκοπώ της διευκολύνσεως, διακινήσεως και εξαπλώσεως του ευαγγελικού μηνύματος.
Έτσι, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ανύστακτος, δραστήριος, δημιουργικός Επίσκοπός μας πριν από 20 χρόνια, αποφασίζει την δημιουργία μιας ακόμη δραστηριότητος, αυτήν της ιδρύσεως Ραδιοφωνικού Σταθμού. Και προκειμένου να την υλοποιήσει έρχεται σε επαφή με τον υπεύθυνο του τοπικού Ραδιοσταθμού «Ράδιο Αίγιο» κο Χρήστο Σπηλιωτόπουλο. Έτσι τοποθετείται κατ’ αρχήν ένας πομπός, όπου αναμεταδίδει το πρόγραμμα του Ραδιοσταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Αργότερα, ο Ποιμενάρχης μας θέλει κάτι περισσότερο, κάτι που να έχει και την σφραγίδα της τοπικής μας Εκκλησίας.
Προς το σκοπό αυτό, καλεί τον ταλαντούχο και ενθουσιώδη νέον εκπαιδευτικόν και έμπειρο ραδιοτεχνολόγο κ. Παναγιώτη Σπηλιόπουλο και του εμπιστεύετε την επιθυμία του, για ένα πιο οργανωμένο Ραδιοφωνικό Σταθμό.
Ο κ. Σπηλιόπουλος κάνοντας υπακοή αποδέχεται άμεσα την εντολή και επικαλούμενος την ευχή του Σεβασμιωτάτου ξεκινάει την υλοποίηση.
Αρχικά, σ’ ένα χώρο του Επισκοπικού Μεγάρου, στήνει το πρώτοstudio, όπου συνδεεται με τον υπάρχοντα ήδη πομπό, και τον Μάρτιο του 1997 βγαίνουν οι πρώτες εκπομπές στον «αέρα», με πρώτους συνεργάτες – παραγωγούς εκπομπών, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο και Θεολόγο π. Δαμιανό Σταυρίδη, τον Θεολόγο Καθηγητή κ. Δημήτριο Μαμάκη, τον Θεολόγο – Φιλόλογο Καθηγητή κ. Παναγιώτη Αχιλλιά, τον Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασίλειο Μπίκο, την Φιλόλογο Καθηγήτρια κα Γεωργία Καλύβα και την Δημοσιογράφο κα Σταυρούλα Διαλούπη.
Στα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και επεκτείνεται με την προσέλευση και άλλων συνεργατών, τον Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην π. Χρυσόστομο Μυλωνά, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Καθηγητήν της Φυσικής κ. Φίλιππον Οικονόμου, την Φιλόλογο Καθηγήτρια κα Εύα Αρβανίτη, την Φιλόλογο Καθηγήτρια κα Βάνα Μπετεβή, την Φιλόλογο Καθηγήτρια κα Ζωή Βαρδάκη, την Φιλόλογο Καθηγήτρια κα Αρχοντούλα Ρέλλα.
Το έτος 2000 ο κ. Σπηλιόπουλος τοποθετεί πομπό - αναμεταδότη και εις τα Καλάβρυτα, όπου μεταδίδει το πρόγραμμα της Πειραϊκής Εκκλησίας και επίκειται και εκεί η απαραίτητη διαδικασία για αυτοτέλεια και μετάδοση μερικώς δικό του προγράμματος.
Το έτος 2001, ο Σεβασμιώτατος διαπιστώνοντας την εξέλιξιν και πρόοδον αυτής της δραστηριότητος και προκειμένου να διευκολύνει και ενισχύσει έτι περαιτέρω την πρόοδο, παραχωρεί άλλον, ανετώτερο και καταλληλότερο χώρο. Έτσι μετεστεγάζεται η όλη δραστηριότητα εις το επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 2, κτίριον, όπου στεγάζεται και μέχρι σήμερα.
Διαμορφώνεται καταλλήλως ο χώρος, τοποθετούνται οι κονσόλες και όλος ο τεχνικός εξοπλισμός, ώστε πλέον έχουμε ένα πολύ άνετο και ιδανικό studio, με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.
Την νέα αυτή κατάσταση, έρχεται να συμπληρώσει και η προσέλευση νέων συνεργατών παραγωγών εκπομπών, οι οποίοι αναβαθμίζουν, επεκτείνουν και ποικιλοποιούν το όλο πρόγραμμα.
Μεταξύ αυτών, αξίζει να αναφέρουμε τον μακαριστό Μητροπολίτη Σηλυβρίας κυρόν Αιμιλιανόν, ο οποίος επραγματοποίησε 80 εκπομπές, οι οποίες αποτελούν πνευματική περιουσία και παρακαταθήκη του Ραδιοσταθμού μας.
Καθώς επίσης τον Φιλόλογο Καθηγητή κ. Δημήτριο Βελαώρα, την Φιλόλογο Καθηγήτρια κα Σοφία Κουτρίκη, τον Φιλόλογο Καθηγητή κ. Ιωάννη Σωτηρίου, την νηπιαγωγό κα Αικατερίνη Σωτηρίου, τον Θεολόγο κ. Αθανάσιο Μπιλάλη.
Αργότερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας, τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Κων/νο Μητρόπουλο, τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Βασίλειο Πετρόπουλο, την κα Λουΐζα Κανέλλου και την κα Χαρά Μαμάκη, στον τομέα του χειρισμού της κονσόλας και στη ρύθμιση του ήχου.
Αξίζει να αναφέρουμε και την εθελοντική προσφορά στον λειτουργικό τομέα του σταθμού του κου Κωνσταντίνου Μανίκα. Τον περασμένο Οκτώβριο ο ραδιοπομπός χάρη στις επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες του Τάκη Σπηλιόπουλου εγκαταστάθηκε σε δικό μας χώρο και πλέον έχουμε πλήρη αυτοτέλεια.
Όμως, σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, όλο αυτό το τεράστιο σε όγκο, χρόνο, κόπο, μόχθο, αγωνία και περιπέτειες σε γραφειοκρατικό επίπεδο για την ίδρυση, και σε τεχνικό επίπεδό δια τον εξοπλισμό σε επιπεδο οργάνωσης και στελέχωσης, δια την λειτουργία, έργο, το οποίο με συντομία αναφέραμε οφείλεται στον ακούραστο, ενθουσιώδη, φιλότιμο, υπομονετικό, ανυποχώρητο και ζηλωτή Τάκη Σπηλιόπουλο.
Ναι αυτά και μόνο αυτά ήταν τα κίνητρά του, η αγάπη, η φιλοτιμία, ο ενθουσιασμός και ο ζήλος του, καθώς επίσης η συνεχής στήριξη, συνδρομή, ενθάρρυνσις και αμέριστη συμπαράστασις εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.
Διαφορετικά πως θα μπορούσε να ερμηνευθεί η δύναμη, το ψυχικό σθένος και το καλώς νοούμενο πείσμα για μια τέτοια σημαντική προσφορά, η οποία, ας το τονίσουμε, πέρασε από πολλές περιπέτειες, δυσκολίες και προσκόμματα, τεχνολογικής και νομικής φύσεως, ως και από ανίερες και δυστυχώς αντιεκκλησιαστικές επιθετικές κινήσεις;
~~~~~~~~
 Ο Τάκης Σπηλιόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο το έτος 1964. Είναι το 2ο παιδί της Γεωργίας και του μακαριστού Λυκειάρχου Θεολόγου Νικολάου Σπηλιόπουλου.
Όταν ήταν σε ηλικία 12 ετών η οικογένειά του μετοίκισε στην Αθήνα, όπου εκεί τελείωσε το Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε ραδιοτεχνίτης, αποκτώντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Παράλληλα τελείωσε και την Τετάρτη τάξη του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθηνών.
Το έτος 1987, που ανοίγει και λειτουργεί ο Ραδιοσταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, διορίζεται ηχολήπτης και αργότερα τεχνικός.
Το έτος 1990 διορίζεται Καθηγητής Μουσικής στο Δημόσιο. Νυμφεύεται την συνάδελφό του Μαρία Παπαγεωργίου και δημιουργεί μία ωραία πολυμελή οικογένεια.
Το έτος 1994 επιστρέφει μόνιμα στο Αίγιο, όπου μέχρι σήμερα ζει και δημιουργεί.
Σήμερα ο Ραδιοφωνικός μας Σταθμός «ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ» έχει νόμιμη άδεια, εκπέμπει στην συχνότητα των 91,2 μεγακύκλων τωνFM. Αναμεταδίδει την Πειραϊκή Εκκλησία και παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα το δικό του Εκκλησιαστικό Πρόγραμμα.
Έχει συμπληρώσει 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Αυτή την προσπάθεια και δραστηριότητα επαινούμε απόψε και επιβραβεύουμε τον άνθρωπο, που αγωνίστηκε και κοπίασε και μόχθησε γι αυτήν προσφέροντας φιλοτίμως και αφιλοκερδώς τις πολύτιμες γνωστικές και τεχνικές υπηρεσίες του.
Αγαπητέ μας Τάκη, σ’ ευχαριστούμε και σε συγχαίρουμε.
Σου ευχόμαστε να έχεις υγεία και δύναμη, ώστε να συνεχίζεις με τον ίδιο παλμό και ζήλο την πολύτιμη και σημαντική αυτή προσφορά σου.
 (Του Πρωτοπρεσβύτερου π. Χρήστου Τσάκαλου)
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απονέμει τιμητική πλακέτα στον κο Σπηλιόπουλο




ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ


ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΜΕΤΟΔΟΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κο ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ