Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΒΙΟΓΡΦΙΚΟΝ ΑΓΙΟΥ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ



Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1960 στη Ρόδο Δωδεκανήσου.
Την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έλαβε στη Ρόδο και στη συνέχεια στον Πειραιά όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια του το 1966.
Την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ολοκλήρωσε στον Πειραιά και στη συνέχεια κατόπιν επιτυχών εξετάσεων το έτος 1978 εισήλθε και φοίτησε στο Φροντιστηρίο της Ανωτέρας Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών από την οποία απεφοίτησε το έτος 1980.
Στη Θεολογική Σχολή Αθηνών εισήλθε μετά από εξετάσεις το 1981 και απεφοίτησε το έτος 1985.
Κατά τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια υπηρέτησε στην Ιερά Μητροπόλει Πειραιώς ως Νεωκόρος των Ιερών Ναών Αγίου Σπυρίδωνος, Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως και Αγίων Αναργύρων Καλλιπόλεως και ως Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Καστέλας.
Επίσης υπηρέτησε για πολλά έτη και ως Κατηχητής εις τους Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίων Αναργύρων Καλλιπόλεως Πειραιώς.
Εκάρη Μοναχός την 3ην Φεβρουαρίου 1984 και χειροτονήθηκε Διάκονος την 5ην Φεβρουαρίου 1984 από τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίο.
Ως Διάκονος μετά από πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου έλαβε υποτροφία της Ιεράς Συνόδου και μετάβηκε το έτος 1988 στην Αγία Πετρούπολη ( τότε Λένινγκραντ) της Ρωσσίας για μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Αγίας Πετρουπόλεως. Παρακολούθησε μαθήματα της ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών και έμαθε την ρωσσική γλώσσα.
Την 3ην Σεπτεμβρίου 1989 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίο.
Ακολούθως επέστρεψε στη Ρωσσία δια τη συνέχιση τών σπουδών αυτού και από τη Θεολογική Σχολή Αγίας Πετρουπόλεως αποφοίτησε το έτος 1991 και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου διορίσθηκε ως εφημέριος εις τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς.
Το έτος 1992 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ τον προσκάλεσε και του ανέθεσε καθήκοντα παρά τη Συνοδική Επίτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων όπου ασχολήθηκε με το τομέα των Σχέσεων τής Εκκλησίας τής Ελλάδος με τις Σλαβικές Ορθοδόξες Εκκλησίες, ως επίσης και μετά των Υποτροφιών της Ιεράς Συνόδου.
Ταυτοχρόνως διορίσθηκε ως εφημέριος και από το 1995 και ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών Αθηνών και Διευθυντής του Θεολογικού Οικοτροφείου δια τους Αλλοδαπούς Υποτρόφους της Ιεράς Συνόδου.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών ανέπτυξε επί 17 έτη πλουσίαν δραστηριότητα δια την αποπεράτωση των έργων αγιογραφήσεως και συντηρήσεως αυτού και κυρίως εις την ποιμαντικήν των αλλοδαπών ορθοδόξων χριστιανών δια της τελέσεως της θείας Λειτουργίας εις την Σλαβική και Γεωργιανή Γλώσσα. Επίσης ανέπτυξε πλουσίαν φιλανθρωπική δράση δια την προστασία των ενδεών ανθρώπων Ελλήνων και Αλλοδαπών, μεταναστών και προσφύγων.
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος τον περιέβαλε μετ’ ιδιαιτέρας εμπιστοσύνης και εκτιμήσεως και τη εντολή αυτού συνώδευσε αυτόν σε όλες σχεδόν τιςς Ειρηνικές αυτού Επισκέψεις εις τας ανά τον Κόσμον Ορθοδόξους Εκκλησίες.
Εις το Γραφείο Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων συνεδέθηκε μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, όστις διετέλεσε επί έτη Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος εκτιμήσας την προσωπικότητα και τας ικανότητας αυτού απεφάσισε και πρότεινε αυτόν εις την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Βοηθό Επίσκοπο της Θεοσώστου αυτού Επαρχίας.
Χάριτι Θεού και τη επινεύσει του Αγίου Πνεύματος η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την 13ην Οκτωβρίου 2009 εξέλεξε αυτόν δια 56 ψήφων Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης παρά τη Ιερά Μητροπόλει Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Η εις Επίσκοπο χειροτονία αυτού τελέσθηκε την 18ην Οκτωβρίου 2009 εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών.