Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012


ΚΥΡΙΑΚΗ Β’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
 ΚΗΡΥΚΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
                Αμέσως μετά το συμβολικό του βάπτισμα στον Ιορδάνη ποταμό, «υπό Ιωάννου» άρχισε ό Κύριος το έργο Του. Κέντρο της δράσης Του η πόλη της Καπερναούμ. Είναι μαζί Του, ο Πέτρος και οι άλλοι πέντε ακόμη μαθητές του Ιωάννου, για να τον ακολουθήσουν. Όμως, δεν είχαν πλήρη κατανόηση στην σημασία και την σπουδαιότητα της κλήσεώς τους από το Κύριον. Δεν ήταν όσο, έπρεπε έτοιμοι, να εγκαταλείψουν τά πάντα, και να Τον ακολουθήσουν οριστικά. Τά πολυάριθμα θαύματα όμως πού είδαν, και την συναρπαστική διδασκαλία Του, των οποίων έγιναν αυτόπτες μάρτυρες, η καρδία τους έγινε πιο δεκτική, η αγαθή τους διάθεση ενισχύθηκε, και τέλος προετοιμάστηκαν σωματικά και ψυχικά για την αποδοχή τής κλήσεώς τους
Ο παντογνώστης και πάνσοφος Κύριος, εκείνος πού γνωρίζει πότε έιναι η καταλληλότερη στιγμή γία την θεία επέμβασή Του, τοτε μόνο τους καλέί οριστικά και αμετάκλητα, καθώς τά πάντα προς αγαθούς σκοπούς έκανε, καλεί από την θάλασσα της Τιβεριάδος , τους αδελφούς , ψαράδες το επάγγελμα, το Πέτρο και τον Ιωάννη.. οι οποίοι εκείνη την ημέραν «εποίασαν ουδέν»,  και απευθυνόμενος προς αυτούς τους λέει «Δεύτε οπίσω μου, και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων».
Είναι ζήτημα , όμως εάν  αυτοί οι απλοί, άνθρωποι, ψαράδες το επάγγελμα, αντιλήφθηκαν στον απλοϊκό τους νου, το βαθύ νόημα των λόγων του Κυρίου. Δηλαδή να αφήσουν τά σύνεργα της ψαρικής, και να πάρουν τά πνευματικά σύνεργα, με τά οποία, θα οδηγήσουν,  ανθρώπους, μέσα από τη γεμάτη τρικυμίες θάλασσα της ζωής και του κόσμου, στον χωρίς κύματα και ασφαλή λιμένα, της βασιλείας του Θεού.
Τώρα, μόνο ένα κατάλαβαν, ότι τους καλούσε, να τον ακολουθήσουν ως μαθητές του. Δεν δίστασαν, καθόλου, και χωρίς χρονοτριβή, «ευθέως αφέντες τά δύκτια, ηκολούθησαν αυτώ», εγκαταλείποντας ακόμα και τον ίδιο τους τον πατέρα. Και αμέσως αρχίζουν το ταξίδι στην Γαλιλαία, βλέποντας τον Κύριον να θεραπεύει θαυματουργικά, τους ασθενείς και τους πάσχοντες, ακούγοντάς τον, ταυτόχρονα, να κηρύττει το Ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού.
«Ήγγικεν, έλεγε, η βασιλεία των ουρανών»,  και το ερώτημα μαθητών και ανθρώπων, ποια και τι είναι ή βασιλεία των ουρανών;. Η απάντηση απλή, και ξεκάθαρη, διά μέσου των αιώνων, ήταν και είναι, η βασιλεία της αγάπης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, καί της αληθινής ελευθερίας. Κύριος και κραταιός βασιλεύς, ο θεάνθρωπος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Τον προανήγγειλαν οι προφήτες, ζητωκραυγάσθηκε από τον ιουδαϊκό λαό, ομολογήθηκε και από τον ίδιο ακόμα τον Πόντιο Πιλάτο και τον διακήρυξαν «εν Αγίω Πνεύματι», οι Απόστολοι.
Νόμοι της βασιλείας αυτής, είναι το θέλημα του παμβασιλέως Χριστού, όπως, διατυπώθηκε, από τον ίδιο, στα ιερά ευαγγέλια, όπως το εφανέρωσε στους Αποστόλους, και το παρέδωσε ό ίδιος ο Κύριος στην Εκκλησία.
Πολίτες αυτής της βασιλείας, είναι όσοι ελεύθερα , και  απρόσκοπτα, χωρίς βία και εξαναγκασμό, πίστεψαν και πιστεύουν στο θέλημά Του. Σκοπός της, τότε και τώρα, διαχρονικός, ή αναδειξη των ανθρώπων ως τέκνα του Θεού, θεούς κατά χάριν «εκλάμποντας ως ο ήλιος έν τη βασιλεία του πατρός αυτών» (Ματθ. Ιγ’, 43). Εμείς , όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, με το άγιο βάπτισμά μας, αυτόματα πολιτογραφηθήκαμε, ως μέλη και πολίτες της.   Μας εκάλεσε, και ζητάει από εμάς, την βαθύτερη μελέτη και καλύτερη συνειδητοποίηση της μεγάλης αυτής κλίσεως.
Και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό ; αγαπητοί μου αδελφοί, πρέπει να ζούμε, να συμπεριφερόμαστε, όπως μας επιβάλλει το θέλημα του θεού και Πατρός. Και όλοι εμείς, όσο μικροί και αν είμαστε, συγκρίνοντας τους εαυτούς μας,  σε αντιδιαστολή με το μέγεθος των Αγίων Αποστόλων, καλούμαστε, όλοι μαζί, αλλά, και ό καθένας μας ξεχωριστά, να καλέσουμε και όλους τους άλλους , στο εργασιακό, κοινωνικό, και οικογενειακό μας περιβάλλον, , όσους έχουν κατανοήσει την αξία τους , ως μέλη της βασιλείας των ουρανών, να γίνουμε «αλιείς ανθρώπων» και να οδηγήσουμε αυτούς πού εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία, να το πράξουν, και φυσικά να τους οδηγήσουμε στο Κύριον και Παμβασιλέα αυτής Ιησούν Χριστόν.

            

Δεν υπάρχουν σχόλια: